Home / Nieuws / De prijzen rijzen de pan uit

De prijzen rijzen de pan uit

Het is tijd om boodschappen te gaan doen…  Mijn lijstje heb ik klaar en we gaan naar de Nakumatt, een grote supermarkt waar je niet alleen voedsel koopt, maar ook kleding, lampen, fietsen, dierenvoer, kookgerij etc etc. Het is een supermarkt die regelmatig producten inkoopt vanuit het buitenland. Vooral de Arabische Emiraten en India zijn favoriet.

Suiker, we komen aan bij het vak waar normaal gesproken honderden zakken suiker van 1, 2 of 5kg liggen. Het vak is zo goed als leeg. Ik weet nog één 2kg zak te bemachtigen. Als ik de prijs controleer schrik ik, het is €4,-. De prijs is de laatste weken flink gestegen. Vorig jaar was het nog €2 voor 2kg.

Op zoek naar koekjes. Er is keuze genoeg. Een pak chocoladekoekjes is over de €3. Ik loop er dus maar voorbij.

We hebben brood nodig. Er is alleen keuze uit wit, wit of wit brood. Het ene nog zoeter dan het andere. We doen het er maar mee.

Fruit… In het fruitvak liggen kiwi’s; €1, per stuk. Sinaasappels zijn meer dan €1 per stuk. Druiven €8/kg.
Groenten… Het vak is leeg. Er ligt alleen een bosje met lokale groenten. Wat we de rest van de week aan groenten moeten eten weet ik niet, maar waarschijnlijk komt het uit blik. Paprika’s, prei, komkommer, tomaten, uien, courgette, wortels…het is er allemaal niet. Aardappels hebben ze wel, maar €5 voor een kilo aardappels gaat me iets te ver. Op de lokale markt is de prijs van tomaten ook enorm gestegen, normaal had je 4 tomaten voor 20 cent, nu is één tomaat 20 cent.

 
IMG-20170510-WA0013   IMG-20170510-WA0014 IMG-20170510-WA0015

Dan maar door naar de koelvakken. Kaas hebben ze vandaag wel, €15 per kilo. Ik twijfel, ik en mijn kaas verslaving… Zal ik of zal ik niet. Ik leg het maar weer terug, we moeten de rest van de maand ook nog eten.
Melk, voor Elijah. De prijs is ook schrikbarend gesegen…
Boter, €18 voor 1 kilo! Maar vandaag is het op. Door de droogte geven koeien veel minder melk en wordt er dus bijna geen boter meer gemaakt. We gaan maar door naar de margarine dan, dat is er gelukkig wel, BlueBand, €3 voor een kilo. Dat is beter te doen.

We lopen door naar het vriesvak. Ze hebben kipvingers, vissticks en kip cordon bleu geïmporteerd. 1kg kip cordon bleu is €12… Het ziet er zo verleidelijk uit. Maar evenals de kipfilet (900gr voor €10) is het gewoon niet te betalen.

Frisdrank, met deze warmte is een koud glas cola altijd een verademing (jaja ik weet cola is slecht voor je). 1,5 liter CocaCola (ja de echte) is hier maar €1,50.

We hebben ugali flour nodig. Dit is een veel gegeten maispap (maar dan de dikte van cake). Dit wordt gegeten met lokale groenten zoals andijvie. We pakken een pak van 2kg. Inmiddels is de prijs omhooggeschoten naar €1,60. Vorig jaar was het onder de €1 voor 2kg.

Ik loop langs een schap en zie Nutella. Nutella…! De keuze voor broodbeleg is hier erg beperkt, jam of pindakaas. Plakjes vleeswaren zijn erg duur (10 salami plakjes zijn €5,-). Ik pak de pot en zie de prijs; €10! Ik zet het snel weer terug en loop verder.

IMG-20170510-WA0012  IMG-20170510-WA0016

Dan kopen we maar een tray eieren voor €4,-. En griesmeel, daar kun je lekker brood mee bakken.

Door verschillende factoren zijn de prijzen van de basis producten enorm gestegen. We minderen dus met bepaalde dingen (sowieso kopen we eigenlijk al weinig geïmporteerde producten omdat ze duur zijn). Maar als ik denk aan de vele mensen in de slums, die vaak al moeten vechten om hun kinderen 1 maaltijd per dag te geven, dan word ik alleen maar verdrietig. Hoe kunnen zij dit ooit opbrengen? De prijs van basisvoedsel stijgt enorm. Sommige prijzen zijn verdubbeld! Als je bedenkt dat veel mensen rond de €2 tot €5,- per dag verdienen, dan kun je je voorstellen hoe hard het leven is, melk, suiker, ugali flour. Deze mensen kopen geen Nutella of kip cordon bleu, dit zijn de luxe producten die ze eigenlijk niet echt kennen. Maar ik weet van veel mensen dat ze niet weten hoe ze hun kinderen moeten voeden. Als ontbijt krijgen veel kinderen sterke thee. Melk en suiker zijn te duur om toe te voegen. Voor lunch is er geen maaltijd, in de avond zijn het wat lokale groenten en een stukje ugali.

Dat de prijzen stijgen komt door de verkiezingen die er aankomen. Als er bijvoorbeeld weer ongeregeldheden uitbreken dan zijn winkels voor weken gesloten. Ze moeten nu dus meer winst maken. Deze winst komt helaas alleen terecht bij de eigenaren van de fabrieken, en niet bij de lokale winkeleigenaars.
Daarnaast is er een grote droogte in Kenia. Inmiddels is er aardig wat regen gevallen, maar de afgelopen oogsten zijn mislukt. Mais, suiker, tomaten…er is schaarste.

En mijn Nederlandse eetgewoontes probeer ik steeds meer af te leren, maar áls er dan bezoek komt, dan geniet ik meer dan dubbel van de lekkernijen  uit Nederland. Er gaat toch niets boven Nederlandse kaas!