Home / Nieuws / De spanning stijgt… dinsdag zijn de verkiezingen!

De spanning stijgt… dinsdag zijn de verkiezingen!

Rijst                                                     √
Olie                                                      √
Water                                                  √
Bonen                                                 √
Extra gasfles (om te koken)           √
Bloem (om brood te bakken)        √
Solar lampen                                    √
Uien                                                    √
Houdbare melk                                √

Zomaar even een kopie van onze boodschappenlijst van de afgelopen week. We hebben aardig wat extra inkopen gedaan, de voorraadkast is vol. Waarom denk je misschien? Dinsdag 8 Augustus zijn de president verkiezingen in Kenia.

Op dit moment is de politieke strijd met name tussen twee grote partijen; ‘Jubilee’ de partij van de zittende president Uhuru Kenyatta en ‘NASA’ de oppositiepartij van Raila Odinga, die met name erg geliefd is hier in Kisumu en omstreken (Raila is van de Luo stam, net als 90% van de inwoners van Kisumu eo). De strijd lijkt een nek aan nek race te zijn en het is daarom dus extra spannend wat de uitkomst zal zijn.

Het is een aparte ervaring om verkiezingen in een ander land mee te maken. Het is zo totaal anders dan in Nederland. Al maanden gaat het over corruptie, stemmen die kunnen verdwijnen, het digitale stemmen zou gesaboteerd kunnen worden. De oppositie die de zittende overheid beschuldigd van allerlei zaken. Politiek actieve mensen die plotseling overlijden, verdwijnen of vermoord worden. Verkiezingscampagnes die al maanden aan de gang zijn en waar je onmogelijk om heen kunt. Want het is hier heel normaal om ’s avonds om negen uur met een grote truck met enorme luidspreker door de wijk te rijden om de mensen vooral te adviseren op wie ze moeten stemmen. Dag in, dag uit komt dit ook voorbij langs de office van Christ’s Hope, het is zo luid dat je elkaar niet kunt verstaan als je binnen zit.

Het duurt waarschijnlijk twee dagen voor alle stemmen geteld zijn en de uitkomst bekend is. Als dit mensen niet bevalt dan zal de zaak gelijk naar de rechtbank worden gebracht om uit te sluiten dat er corruptie is gepleegd. Ondertussen kunnen de gemoederen dan flink oplopen, met name op bepaalde plekken in onder andere Kisumu.
Daarom hebben we eten en allerlei dingen ingeslagen zodat we de deur niet uithoeven. In 2007 zijn er ruim 1200 doden, in heel Kenia, gevallen tijdens protesten over de uitkomst. Levensmiddelen konden niet geleverd worden in Kisumu mede door het geweld en de protesten. Daarom is iedereen nu een stuk meer voorbereid en op zijn hoede. Vanmiddag waren we in de supermarkt voor de laatste spullen en het leek wel kerst, echt waar. Alle 12 de kassa’s waren open en overal stond er een rij van minstens 10 mensen….

In principe blijven we in onze eigen huis de komende week. We wonen een aantal kilometers buiten de stad en de weg die naar ons appartement leidt is zo vreselijk slecht dat er waarschijnlijk weinig mensen zullen zijn die die weg zullen kiezen om te protesteren. Daarnaast kunnen we als dingen niet goed lijken te gaan naar onze dominee en zijn vrouw die nog verder van de stad wonen.
Sommige mensen vroegen of ik bang ben; eerlijk gezegd (nog?) niet. We wonen hier redelijk veilig, hebben genoeg voorraad en grootste pluspunt is dat Elijah een local én een Luo is. Als hij van een andere stam was geweest had dat hier in Kisumu een probleem kunnen zijn/worden. Met name in deze verkiezingstijd komt het weer heel duidelijk naar voren dat er zoveel verschillende stammen in Kenia zijn. En soms is dat bijna een kwestie van leven of dood (in 2007 was het letterlijk een kwestie van leven of dood, was je van de ‘verkeerde’ stam dan kon je vermoord worden).
Daarnaast gaan we de stad niet in en zullen dus ip niet geconfronteerd worden met geweld of met de (vaak gewelddadige) politie.

Er is een grote kans dat het internet en de telefoonverbinding uit de lucht wordt gehaald. Reageren we dus niet op berichtjes of wat ook, maak je geen zorgen alsjeblieft!

Dan als laatste, willen jullie meebidden voor Kenia? Dat de verkiezingen vredig, eerlijk en in alle rust zullen verlopen. Veel, heel veel mensen over de hele wereld maar vooral ook in Kenia bidden al weken voor de komende verkiezingen en vooral voor vrede. Bid met ons en met hen mee!

We mogen ons veilig weten bij de God die wij mogen dienen; De Heere is mijn rots en mijn burcht en mijn Bevrijder, mijn God, mijn rots, to Wie ik de toevlucht neem’  Ps 18:3.