Home / Nieuws / Een andere wereld, deel 2

Een andere wereld, deel 2

Nog meer tradities in Kenia…

Mensen koken hier bijna allemaal nog op houtskool (in de jiko) of op vuur met brandhout. Vaak gebruiken ze daar drie stenen voor waar de pan (sufuria) op kan staan. Tussen de stenen wordt er een vuur gemaakt.

Verjaardagen worden hier niet gevierd. De laatste jaren komt het een beetje op, maar vaak alleen bij de rijkere mensen (alleen zij kunnen een verjaardagstaart veroorloven).

Het is niet gebruikelijk dat je ouders bij jouw slapen als ze op bezoek zouden zijn. Andersom geldt ook dat je niet meer in het huis van je ouders slaapt als je eenmaal volwassen bent.

Er wordt nog steeds bruidschat betaald voor de vrouwen. Dit is vaak in de vorm van koeien maar mag ook omgezet worden naar geld. En ja, ook Elijah heeft mijn ouders koeien gegeven…

Polygamie is wettelijk toegestaan in Kenia. Ik ken meerdere families waarbij de man meerdere vrouwen heeft, soms zelfs 3 of 4. Vaak wordt het gebruikt als status symbool, hoe rijker hoe meer vrouwen.

Kinderloosheid kan soms een groot probleem zijn binnen huwelijken. Als een vrouw niet zwanger wordt neemt de echtgenoot er vaak een tweede vrouw bij zodat hij alsnog kinderen kan krijgen. Dit gebeurd ook als een vrouw alleen maar dochters krijgt. Een zoon is meestal erg belangrijk.

Het is hier heel gebruikelijk dat kinderen bij opa en oma, oom of tante of oudere broer of zus opgevoed wordt. Zeker als de ouders bijvoorbeeld in de stad wonen en het kind nog jong is dan blijft het vaak bij opa of oma thuis. Als een broer of zus het financieel wat beter heeft worden daar soms ook kinderen naar toegebracht.

Politiek is enorm belangrijk in Kenia. Ongeveer 80% van het nieuws gaat standaard over politiek.

Eten doe je bijna altijd met je handen. Als je ergens gaat eten komen ze altijd eerst met een schaal en waterkan langs om je handen te wassen. Ook na het eten was je ze opnieuw.

Brede heupen en een fors achterwerk zijn het schoonheidsideaal hier. Je kunt zelfs ondergoed kopen met opgevulde stukken voor de heupen en de billen. Daarnaast word je soms niet goed van alle reclame voor pillen die je bredere heupen/billen moeten geven.

Borsten zijn daarentegen weer veel minder seksueel beladen. Borstvoeding geven kan dus ook gewoon zonder problemen overal, of je nu in de rij staat in de supermarkt, in het openbaar vervoer zit of midden op straat staat… Als je kind huilt zijn er ook ongetwijfeld mensen die tegen je zeggen dat je gerust je baby even de borst kunt geven.

Het is ongepast om (zeker als getrouwde vrouw) een rok te dragen die korter is dan de knie. Benen horen bedekt te zijn. Vrouwen of meisjes die wel in korte rokjes lopen krijgen daardoor vaak ook speciale aandacht.

Als je op bezoek gaat bij iemand is het gebruikelijk dat er bij binnenkomst eerst gebeden wordt. Een mooie traditie.

Zo kan ik nog wel even doorgaan met tradities en gewoontes hier. Een heel aantal zijn voor ons als familie niet Bijbels en dus ook niet belangrijk. Een aantal andere gewoontes zijn gewoon zo en als er niks mis mee is dan doe je daar aan mee. Het laat mij elke keer wel weer zien hoe belangrijk het voor mij is dat ik getrouwd ben met een christen, die de Bijbels normen en waarden van hogere waarde schat dan de tradities van zijn ‘volk’. Uiteindelijk heeft elk land, elk volk zijn eigen tradities. En soms mixen wij onze tradities, soms volgen we de Nederlandse traditie en vaker volgen we de Keniaanse traditie, ook omdat we hier wonen.